Powered By Blogger

måndag 31 mars 2014

Fokus - Jesus är trons fäste

Lekmannasamlingen Fokus söndag 30.3.2014 kl. 18.00

Guds nåd kommer först. Gud stiger ner. Gud handlar. Vi har förlåtelse och försoning i Jesu ställföreträdande lidande, död och uppståndelse. Vår rättfärdighet är en främmande rättfärdighet (den ligger utanför oss, den är oberoende av oss och våra känslor). Av nåd får vi tillräkna oss den.

Idag förekommer attacker mot bibeltroende i vårt land och mot skolan; man vill ta bort psalmer och skolgudstjänster och utomlands förföljs kristna bara för att de tror på Jesus Kristus. Uppmaning till bön för vårt land och dess gränser.
FOKUSSAMLINGEN:

Temat för söndagens Fokussamling var "Trons fäste" och undervisare var Ralf Salo. Mötet besöktes av ca 50-60 personer. Röda böneljus var tända för den lidande kristna kyrkan och för förtryckta folk. Jag hade tagit med mig min israeliska böneschal och påminde om att vi ska be för det judiska folket. Vi bad också för vårt eget land och den blå-vita färgen i den israeliska böneduken fick också stå för Finlands flaggas blå-vita färger.

Lekmän tjänade i samtliga uppgifter denna kväll. För lovsången svarade Bobo och Iris med hjälp av Anita. Maria L. och Clara skötte serveringen och hade bakat. Lena och Johan fungerade som förebedjare för förbönsämnena som vi samlar in via lappar som folk får skriva. Mimmi mfl. ledare skötte om att de olika barnfokusgrupperna fungerade. Det var många barn på plats! Kollekten gick till Fokus denna gång och samlades in genom offergång.

Det var min tur att vara mötesledare. I min inledning sade jag att det "i en tid som denna" (Ester's bok) är viktigt att hålla fast vid trons fäste som är Jesus Kristus och hans kors.

Guds nåd kommer först. Gud stiger ner till oss. Det är Gud som handlar. Vi har förlåtelse och försoning i Jesu ställföreträdande lidande, död och uppståndelse. Vår rättfärdighet är en främmande rättfärdighet (den ligger utanför oss och den är oberoende av oss och våra känslor). Av nåd för vi tillräkna oss den.

I dag attackeras kristendomen bla.genom attacker mot skolan. Det finns krafter som vill ta bort psalmer och gudstjänstfirande vid skolavslutningar. I detta vaacum som uppstår kommer olika andliga strömningar in såsom tex. yoga som bygger på österländska religioner och filosofier och tex. mindfullness som bygger på buddism.

Kristna förföljs idag i vårt land pga sin bibeltro och utomlands bara av den anledningen att de tror på Jesus Kristus.

Trots angreppen får vi frimodigt hålla fast vid vår kyrkas (ELKF:s) tro och lära som är Bibel och bekännelse (grunddokumenten) där tex. trosbekännelsen är en viktig sammanfattning. Vi får vara ljus och salt!

Jag nämnde också att det tidigare var så att fastetiden var en förberedelse för dop (påsken var en stor dophögtid) och hänvisade i sammanhanget även till Ef. 4:5 "en Herre, en tro, ett dop, en Gud som är allas Fader,". I den nicensk-konstantinopolitanska trosbekännelse står: "Vi bekänner ett enda dop till syndernas förlåtelse,"

Vi får glatt bekänna vår bibeltro och barnen här i Fokus och i söndagsskolan får också göra det genom undervisning, bibeldrama osv. Jag läste även 2 Tim. 3:16-17 "Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet för att gudsmänniskan ska bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning." Inledningsandakten avslutades med bön med syndabekännelse och avlösning och Juniorbönen (Jesus, kom in).

Några lovsånger: "Kom prisa Herrens namn", "Vart jag än vänder", "Jag får va´ hos dej", "Inför Dig kommer jag", "Kallis veri Jeesuksen", "Jeesus Mestari", "Immanuel, Gud med oss".

Kollekten togs upp genom offergång efter mötesledarens inledning så att även barnen kunde vara med innan de gick till barnfokus-programmen.



Undervisning med Ralf Salo "Trons fäste"

Ralf Salo sade också inledningsvis att trosbekännelsen är viktig som ram och grund för att man ska hållas på rätt spår i församling och även för privatpersoner. Hans undervisning uppehöll sig mycket runt det som händer kristenheten i Kina idag och han hänvisade till boken "Tillbaka till Jerusalem".

Han nämnde också Boris Salo's böcker tex. "Vardagstro" som handlar om katekesmeditation och luthersk spiritualitet.

Ralf sade vidare i sin undervisning att trosbekännelsen alltså bildar en ram runt tron och att den i Kina också fungerar som ett skydd mot tex. buddhismen. Ralf betonade att trons fäste (kvällens tema) är Jesus Kristus. Han betonade också en "levande tro" där vi inte stelnar i yttre former, men sade samtidigt att tex. nattvarden (HHN) innebär att "det är Jesus själv i bröd och vin."

Vi inte ska lita på yttre ting eller våra egna handlingar när det gäller vår tro så att vi blir ytliga, utan Jesus ska vara vårt fäste. I Kina skolar de långa fängelsevistelserna de kristna till uthålligt och modigt lärjungaskap. Jesus är den som håller i liv och död. Därför är det inte ens någon katastrof för en kristen att dö. Jesus är trons fäste. Vidare kommenterade han även att vi är döpta till Kristus, döda och begravna med Kristus osv. Slutligen nämnde han några bibelställen om hur mänskor mötte Jesus (Mark. 5:24f Jesus botar en sjuk kvinna, Joh. 4:43f Jesus botar en kunglig tjänares son, Matt. 15:21 Den Kananeiska kvinnans tro). Tron griper tag om Jesus själv. Vi ska lita på Jesus. Jesus lever. Han kan förvandla vårt liv och ge oss missionsiver. Och det är bara Lammet på sin tron som kan öppna bokrullen. (Här nämnde han om under som inträffat i Kina).

Efter undervisningen stod vi alla upp under en lovsång.

Förebedjarna kallades fram och bad för förbönslapparna. Efter förebedjarnas böner delade fokusdeltagarna som vanligt olika saker som fanns på hjärtat.

Mötesledaren sammanfattade kvällen genom att läsa Ef. 4:5 och raden om dopet ur Nicensk-Konstantinopolitanska trosbekännelsen och nedkallade Herrens välsignelse.

Nästa gång: samling för stora och små kl. 16.30 med Mats Aspvik och Fokus Bibel kl. 18.00 också med Mats Aspvik.

Öppet slut med lovsång, förbön, samtal, servering. Lekmän tjänade alltså i samtliga uppgifter denna kväll. (Vi behöver flera välkomnare och förebedjare.)


För övrigt var det också intressanta kaffebordsdiskussioner.





Undantagsvis nämner jag en bild som jag såg tidigare på dagen: Jag såg mänskor som stod på rad längs hela Finlands gräns med utsträckt hand och arm som stopptecken, men även i förbön för vårt eget land och vårt östra grannland. Ralf Salo uppmanade mig att berätta om den på mötet.

På mötet fick en annan person en väldigt stark bild av en örn som anfaller och kämpar mot en kvinna som håller en bok i sin hand. Hon visste att bilden var en känd och gammal tavla vars konstnär personen inte mindes då.


Senare på kvällen fick jag telefonbekräftelse på att det nog är väldigt viktigt det där med förbön för "Suomi-neito" - Finland. Jag fick veta att tavlan det handlar om är Edvard Isto's målning "Anfall". Det var exakt denna bild som personen såg inför sina ögon.

Vidarebefordrar och förmedlar.

Allt ska prövas.




På bilden Edvard Istos "Anfall" med den tvåhövdade örnen som försöker slita lagen ur händerna på Suomijungfrun. Den ryska örnen angriper Finlands jungfru. (Bilden från Internet)





Bilden uppe från FC i Jakobstad, en Fokussamling (foto: KL).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar