Powered By Blogger

torsdag 11 juli 2013

Laglydighet och civil olydnad - granska lagar och lagförslag

Amos 5:24, Apg. 5:29. Ester 4:14. I en tid som denna. Rom. 12:2

Senaste lördag höll inrikesminister Päivi Räsänen ett tal under ett seminarium, vilket man kritiserat, missförstått och plockat fram enskilda utsagor ur. (Länk nedan till Päivi's tal i sin helhet).

Jag har tänkt i följande banor och handlat efter följande principer med sunt förnuft och Bibeln som ledstjärna: Den breda allmänheten; de flesta mänskor känner igen samvetets röst och den naturliga lagen. Man vet innerst inne vad som är rätt och fel.



Rom.2:14f "det som lagen kräver är skrivet i deras hjärtan" (i hedningarnas och ateisternas också). Ibland sammanfaller dock inte medborgarnas rättskänsla med vårt lands lagstiftning och då protesterar vi eller går emot den och följer vårt sunda förnuft och samvetets röst. Det kan tex. gälla i asylfrågor tex. när myndigheterna tänker avvisa en laglydig och oskyldig familj till ett land där man med säkerhet vet att de blir förföljda, kastade i fängelse eller dödade. Jag väljer då med exaktare kunskap om den specifika situationen och landet ifråga och vetskapen om att min medmänska är i fara, att gömma flyktingarna eller föra dem till ett säkrare ställe. I asyl- och flyktingfrågor uppstår även frågan; "vem granskar flyktingpolisens beteende och agerande" dvs det finns fall där ögonvittnen sett polisövergrepp vid avvisningar (användandet av lugnande sprutor, fällor och lögner vid tagande i förvar, inhumant gripande vid avvisning nattetid, överdriven brådska, bristfällighet vad gäller matpauser, polisprovokation vid överlämnandet på flygfältet osv.). 

Blir det straff för civil olydnad får man ta det.

Ett annat (småidiotiskt) exempel på lag som mänskorna inte följer, pga att man istället följer sitt sunda förnuft och iakttar försiktighet, är lagen om att man inte får tala i mobiltelefon när man kör bil. Överhuvudtaget alla övernitiska och petnoga lagar som är överdrivna upplevs ofta som närmast kränkande av befolkningen och efterföljs alltså inte.

Det är bibliskt att följa lagen och att respektera överheten. Det är vi kristna överens om.

Men - ibland kan det som sagt uppstå situationer där man måste lyda Gud mer än mänskor (Apg. 5:29). Päivi Räsänen tog som exempel upp händelserna under Mose tid; massmorden på den judiska minoriteten och händelserna i Nazi-Tyskland.

Vårt lands och västerländsk lagstiftning över lag, bygger långt på kristna värderingar där mänskliga rättigheter och mänskovärdet respekteras.

Päivi skriver, när det gäller samvetsfrågor, att sjukvårdspersonalen i vårt land kan väja vid abortsituationer men att det borde finnas en lag som ger stöd i samvetsfrågor så att vårdpersonalen befrias från att utföra aborter. Hon skriver också att det är bra att vi forskar och informerar om vilka frågor som, i vår tid, ("i en tid som denna") står i strid med Bibelns ord, annars följer vi bara lätt med strömmen.

Vi är ju kallade till att inte anpassa oss till tidsandan.

Som kristna hamnar vi ofta att gå motströms, emot tidsandan.

Vi måste också hålla i minnet att den stora massan inte alltid per automatik har rätt dvs det som blåses upp som aktuellt och dagens händelse är inte alltid det som är gott och nyttigt. Det är ju ofta tvärtom.

Och de flesta tänkande och kännande mänskor med naturlig rättskänsla vet att det skapelsegrundade äktenskapet mellan man och kvinna dvs den naturliga ordningen och underordningen med alla dess frukter, är det som Gud välsignat och förklarat vara gott.

Och vi vet också att mänskolivet; dess början och slut, är gudagivet, heligt och värt att skydda och värna på allt sätt.

Demokratin; ett demokratiskt system i sig, hur bra det än är, är inte i sig en garanti för god etik, moral och bra livsinnehåll, därför håller jag med Päivi om att vi ständigt bör vara på vår vakt och granska lagstiftning och beslutsfattare och deras intentioner - iaktta riktningen. Den troende har Bibeln som ett rättesnöre och vägvisare.

Det finns orsak för oss alla, särskilt beslutsfattare, att vara ödmjuka. Det finns en Gud som står över oss alla.

Och det är HAN som säger i sitt ord: "Låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström." Amos 5:24


Tillägg:


Dessutom är det inte brottsligt att förbättra en situation vilket poliser felaktigt låtit påskina.
Det är tex. inte brottsligt, utan helt rätt, att hjälpa skolbarn över gatan på skyddsväg och agera ledsagare när trafiken utanför en skolgård är mycket livlig och farlig pga omdirigerad trafik. Att man medan man gör det håller en gul egenhändigt gjord skylt i handen som hjälp för att synas (modell från Tyskland) kan inte vara brottsligt! Att då bli ifrågasatt av stadens poliser med insinuationer om huru man tolkar lagen har jag upplevt som närmast kränkande. Men svaret blev: såsom dess övervakare gör det.

Kerstin Lindén





PS.


Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands egen handbok säger samma sak som Päivi Räsänen nu får löpa gatlopp för:
"Tässä keskustelun tiimellyksessä totean vain että uskonnollinen lukutaito taitaa olla heikkoa tänä päivänä. Kirkolliskokouksen hyväksymä kirkkokäsikirja edustaa kirkon virallista näkemystä ja sieltä löytyy lause: " Maallinen esivalta saattaa kuitenkin irtaantua Jumalasta. Silloin syntyy tilanteita, jolloin se toimii Jumalan tahtoa vastaan.... Tällöin kristittyjen pitää sekä yksilöinä että yhteisönä seurata Jumalan sanaan sidotun omantunnon ääntä." (PR)

http://www.paivirasanen.fi/ajankohtaista/17-blogit/592-uskonnollinen-lukutaito-on-heikkoa


"Bibeln kan stå över lagen": (Hbl)

http://hbl.fi/nyheter/2013-07-10/472551/rasanen-bibeln-kan-sta-over-lagen

Inrikesminister Räsänens tal i sin helhet (på finska):

http://kansanlahetyspaivat.fi/sites/default/files/klp2013_kanava_6_paivi_rasanen_060713.pdf

Amos 5:24 "Låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström."

Apg. 5:29 "Då svarade Petrus och apostlarna: "Man måste lyda Gud mer än människor."

Ester 4:14 Mordokaj till Ester: "För om du tiger denna gång, skall judarna få hjälp och befrielse från annat håll, men du och din fars hus kommer att förgöras. Vem vet om du inte har fått kunglig värdighet just för en tid som denna"?

Rom. 12:2 "Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom."



Foto: Kerstin Lindén (Tankar fyr utanför Karleby och jag fotograferad av min man Erik på bryggan till vår sommarstuga)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar